Enkla Kassen – Matkassen som gör det enklare att leva mer hållbart

Johannes Källgren & Patrik Olsson – Grundare av Enkla Kassen

Om Patrik & Johannes

Patrik och Johannes träffades första gången när de pluggade på Handelshögskolan i Stockholm och deltids-jobbade i skolans PC Support. De återförenades 8 år senare då de båda letade efter sätt att bidra till att lösa miljöfrågor genom entreprenörskap. Patriks bakgrund är i hållbarhetsrörelsen där han bl.a. startat initiativ såsom vegoutmaningen och föreläst om hållbar livsstil. Johannes var med och byggde upp Stockholms-baserade teknik-startupen Campanja som idag är del av amerikanska [24]7.ai. Med Enkla Kassen kombinerar de sina erfarenheter inom hållbarhet och entreprenörskap för att skapa en bättre framtid för kommande generationer.

 

Vi har en rejäl livsstilsresa framför oss för att nå hållbar utveckling

I dagsläget släpper den genomsnittliga personen i Sverige ut över 10 ton CO2e varje år enligt Naturvårdsverket. För att den globala uppvärmningen ska begränsas till 2 grader så uppskattas det att vårt totala utsläppsutrymme år 2050 är under 2 ton per person och år. Det är en minskning med över 80 % och vi kommer behöva hitta vägar till att sänka vår klimatpåverkan inom en mängd olika områden. Det är en lång resa, så vi behöver börja nu.

 

Källa: Naturvårdsverket

 

Vår matkonsumtion äter upp hela växthusgasbudgeten för 2050

I Sverige genererar våra matvanor i snitt 1,8 ton CO2e per person och år. Så som vi äter idag skulle den totala budgeten för växthusgasutsläpp för år 2050 användas till enbart mat. Även om vi ställer om energisystemet bort från fossila bränslen, så skulle vi år 2050 ligga på ungefär samma nivå som idag om vi behåller våra matvanor. Det ser alltså ut att vara omöjligt att nå hållbara utsläppsnivåer om vi inte ändrar hur vi äter.

Utsläppen från mat drivs till största del av vår konsumtion av animalisk mat. Så det finns en lösning! Om vi åt helt växtbaserat skulle vi kunna få vår klimatpåverkan från mat till ner mot 0.3 ton per person och år, en minskning med ca 80 %! Så varje steg vi tar i den riktningen har en stor påverkan på våra utsläpp och är en mycket viktig del i vår resa mot en mer hållbar livsstil.

 

 

Källa: Naturvårdsverket – Rapport 6653 “Hållbara konsumtionsmönster”

 

Varför äter vi inte mer växtbaserat?

Växtbaserad/vegansk mat uppfattas ofta som krånglig och det finns mycket oro kring hälsoaspekterna såsom myten att man inte kan få i sig tillräckligt mycket protein från en vegansk kost trots att allt protein ursprungligen kommer från växtriket. Dessutom är just matvanor ofta djupt rotade – hela livet har vi ätit mat varje dag, så dessa vanor är oftast svåra att ändra.

 

Vegansk mat kan vara enkel!

Vi har skapat Enkla Kassen för att ta bort krångligt-stämpeln från vegansk mat och göra det möjligt för vem som helst att komma igång och bli en del av att skapa en mer hållbar matkonsumtion. Enkla Kassen är en matkasse fylld med veganska råvaror och recept som levereras hem till dörren eller kontoret varannan vecka. Alla recept är lättlagade och snabblagade, på i snitt 30 minuter skapar man med enkla köksredskap 4 portioner god vegansk mat.

Ett viktigt mål för oss var att utveckla en matkasse som är tillgänglig för så många som möjligt, så vi har byggt den kring billiga näringsrika råvaror för att kunna erbjuda den för ett portionspris på bara 33 kr per portion inklusive leverans (399 kr / kasse). Dessutom är kassen fri från kylvaror så man slipper vara hemma vid leverans och recepten är utvecklade för att passa bra i matlåda så att även ett singelhushåll kan använda kassen i sin matvardag.

 

Hur kan jag beställa Enkla Kassen?

Just nu levereras kassen i centrala Stockholm, antingen hem till dörren eller till kontoret. Men målet är att göra den tillgänglig i hela Sverige så snart som möjligt.

Om du är sugen på att läsa mer eller beställa kan du göra det på Enkla Kassens hemsida.

Och om du inte bor i Stockholm men skulle vilja veta när den levereras dit du bor kan du skriva upp dig på vårat nyhetsbrev med mail och postnummer så hör vi kan höra av oss när vi levererar till dig.