Kalle Nilver – Klimatneutral med GoClimateNeutral

Kalle Nilver – En av initiativtagarna bakom tjänsten GoClimateNeutral.org

 

Om Kalle

Medgrundare och VD på Booli.se. Djurvän, tekniknörd, vegan och flyg- och bilfri. Intresserad och skrämd av klimatfrågan sedan ett par år tillbaka. Drog tillsammans med Henrik Kniberg och Cecilia Linden igång tjänsten GoClimateNeutral för att försöka ge nästa generation en så o-katastrofal klimat- och flyktingsituation att ta över som möjligt.

 

Vilka utmaningar och lösningar ser du med miljön och hållbar utveckling?

Vi måsta göra oerhört mycket nu för att ha en chans att stoppa klimatförändringarna. Det är bråttom. Vi måste försöka påverka politiker, företag och våra medmänniskor. Vi måsta ha nya lagar, nya miljöskatter, nya internationella överenskommelser och ny smart grön teknik. Och vi måste ändra våra vanor, vi kan inte fortsätta flyga, åka fossilbil och äta kött som vi gör idag.

Det är lätt att bli lamslagen av komplexiteten i och storleken av klimatfrågan, få klimatångest och inte göra någonting, eller att i oändlighet diskutera vilket sätt som är det bästa sättet att stoppa klimatförändringarna – utan att göra något.

 

Vad är GoClimateNeutral?

Med GoClimateNeutral hoppas vi kunna göra det enkelt för människor att göra något – att ta ett första steg i sitt klimatengagemang.

Vi lanserade i oktober 2017 med hypotesen att många i vår bekantskapskrets – folk som är oroliga för klimatet men som inte anser sig ha tid att engagera sig för klimatet – kan tänka sig att betala pengar varje månad för att leva klimatneutralt eller till och med klimat-positivt.

Beteendeforskning har sedan visat att om man kan få människor att ta ett sådant här enkelt – men inte obetydligt – första steg så är det väldigt mycket större sannolikhet att de personerna tar fler och större steg i samma riktning senare. Detta kallas foot-in-the-door-technique och är en stark bidragande orsak till att vi vill göra det så enkelt som möjligt för så många som möjligt att komma igång och göra något positivt för klimatet.

Idag är vi 250 personer från 15 olika länder som lever klimatneutralt via GoClimateNeutral. Dessa människor försöker vi inspirera att ta nästa steg i sitt klimatliv, att äta mindre kött, att ta tåget istället för flyget eller att ta cykeln istället för bilen. Och att påverka politiker, företag och andra beslutsfattare att göra något åt klimatförändringarna.

Varje månad skickar vi ut mail som påminner människor om det val de gjort – att de nu är en människa som tycker det är viktigt att leva klimatneutralt! Och att det finns mer saker de kan göra för klimatet om de vill.

Vi hade som mål att få med oss 1000 personer till årsskiftet, så nu får vi se lite hur vi ska ta initiativet vidare. Om någon som läser det här blir nyfiken och kanske vill uppmuntra oss, kolla gärna in vår sajt där vi numera har en fin liten video som förklarar vad vi gör uppe! Det här behöver vara en gräsrotsrörelse och vi behöver vara många för att vi ska lyckas.

 

Men kan man verkligen bara betala pengar för att leva klimatneutralt?

Ja, genom hårt tredjeparts-granskade klimatprojekt i utvecklingsländer (vi investerar i sådana projekt som FN och WWF ligger bakom) kan man hjälpa andra att minska sina utsläpp. Och hjälper man andra att minska sina utsläpp lika mycket eller mer än vad man själv orsakar i utsläpp så är ju nettoeffekten noll eller till och med positiv. Då tycker vi man kan kalla sig klimatneutral. För att man ska känna att man är på den säkra sidan så hjälper vi andra att minska sina utsläpp dubbelt så mycket som vi räknar fram att våra användares utsläpp orsakar. Vi hävdar inte att det räcker för att stoppa klimatförändringarna, men det är som sagt ett första steg.

 

Är det inte bättre att bara försöka få så många som möjligt att sluta flyga och äta kött istället för att erbjuda klimatkompensation?

När jag scrollar igenom sociala medier och ser alla fantastiska semesterbilder från andra sidan jorden – är det tydligt för mig att det kommer bli svårt att få många att sluta flyga. Det är ett väldigt stort steg för många att ta. Resor är något man sparar till, drömmer om och en del av ens identitet. Som vegetarian/vegan sedan 10 år tillbaka vet jag hur svårt det är att få folk att förändra vad de äter – något som jag tycker rimligtvis borde vara ganska lätt. De flesta håller med om argument till varför att äta kött är dåligt – den industriella framställningen av kött är fullkomligt vidrig – men fortsätter ändå äta kött. Att ändra sina vanor är helt enkelt ett väldigt stort steg för många. Vi behöver först försöka få dem att ta ett mindre steg – en köttfri måndag eller ett klimatneutralt liv – innan vi uppmanar dem att lyfta klimatfrågan med sina politiker eller att sluta flyga. Och jag tror att ett sånt första steg i rätt riktning är klimatkompensation, som kommer göra sannolikheten mycket större att man sedan tar nästa steg och kanske faktiskt förändrar sin livsstil. Det har även gjorts studier på detta (något vi skriver mer om på vår sajt), där det visat sig att de som klimatkompenserat för sina utsläpp också är de som minskat sina utsläpp mest, vilket ju är ganska logiskt när man tänker på det.