Mat och hem för vildbin och andra insekter

Jag och min flickvän sår frön på en äng vid föräldrarnas sommarstuga. 

 

Bina lider brist på mat och boende

I våras gick jag på en inspirationsföreläsning om biologisk mångfald av naturskyddsföreningen. Där fick jag lära mig att de driver en kampanj som handlar om att öka beståndet av vildbin och andra insekter i Sverige. Bin är otroligt viktiga bland annat för att pollinera grönsaker, frukt och bär. Tyvärr har beståndet minskat genom åren pga. kemiska bekämpningsmedel samt bostadsbrist och matbrist för bina. Ett exempel från tyskland visar att så mycket som tre fjärdelar av bestånden i tyskland kan ha försvunnit de senaste 30 åren. Naturskyddsföreningens kampanj går ut på att få privatpersoner att sätta upp bihotell för att insekterna ska ha någonstans att bo. Mer om hur man bygger ett bihotell kan du läsa på naturskyddsföreningen. I ett inlägg jag skrev efter jag fyllt år, där jag tipsade om hållbara presenter, var just bihotell ett av mina presenttips.

 

Sådd av frön och montage av bihotell

I helgen fick jag och min flickvän äntligen tid att åka ner till sommarstugan i Östergötland. Där satte vi upp de bihotell jag köpt till mina föräldrar, två mindre och det som syns i bilden. Men inte nog med det, vi startade ett ängsplantage, så att insekterna ska få mat! Platsen på vilken ängen ska bli till har tidigare varit fylld med blommor, men då ängen inte slagits på många år och skogen runtomkring skuggar ängen har nu blommorna tyvärr försvunnit. För att ängsblommor ska trivas krävs nämligen följande:

  • Näringsfattig jord
  • Mycket sol
  • Att ängen slås varje år på hösten, så att fröna sprider sig.
  • Säkert ett par grejer till

 

Hur vi gick till väga

Laddade med frön tillräckligt för att odla upp en hel åker bytte jag ut dagens joggingpass mot två timmar grävande för att få till en äng. Vi grävde 10 fläckar på runt en halv kvadratmeter var och sådde frön av alla möjliga slag i dessa. Ogräset i rabatterna gick också jag loss på varpå rabatterna fylldes med frön. Vi röjde även undan lite träd på ängen. Bihotell monterades som i bilden, plus ett par “naturskyddsförenings-bihotell” som hängdes i träden på ängen. Jag fuskade och köpte ett jättefint färdigbyggt hotell, men är man händig kan man såklart ta fram borrmaskinen och lösa det på egen hand.

Färdigbyggt bihotell – bra om det monteras på en solig vägg!

 

Ängens och insekternas framtid

Jag har förstått att tålamod krävs för att få till en bra äng. Eventuellt blir det komplementsådd nästa vår, det ska gå bra att så både vår och höst. Tanken är att blommorna med tiden sprider sig från de fläckar vi sått och att insekterna kommer tillbaka i takt med detta. Förhoppningsvis ska detta ge ett resultat jag kan känna mig nöjd med. Jag uppmuntrar er läsare att sätta upp bihotell och gå in på naturskyddsföreningen och för att ytterligare stödja projektet. Bina behövs för att pollinera, en ekosystemtjänst vi får gratis idag men som kanske måste finansieras med skattepengar i framtiden. Det finns inte alltför många win-win-projekt för natur och människa, men det här är både ett mysigt projekt och ett billigt initiativ som kan göra stor skillnad!