Mat utan plast – Original Unverpackt

Bild 1: Original Unverpackt

Bakgrund

Årligen hamnar uppskattningsvis 10 miljoner ton plast i havet globalt och snart finns det mer plast än fisk i haven. Enligt Uppsala Vatten förbrukar svenskarna 17 kg plast per person och år, av vilket nästan allt kommer ifrån matkonsumtion.

Under min vistelse i Berlin besökte jag en butik där all mat såldes utan plastförpackningar. Original Unverpackt heter den vilket direktöversatt betyder original opacketterad. Perfekt att gå in och kika för den som vill damma av sin skoltyska!

 

Original Unverpackt

På Original Unverpackt säljs framförallt torrvaror som kryddor, gryn, flingor, bönor och pasta men även olja och vinäger. Torrvarorna häller man i en påse som är biologiskt nedbrytbar, hur det ser ut ser man i Bild 1. Olja och vinäger häller man i en glasflaska som man sen förslagsvis återanvänder. Kryddor (bild 2) lägger man även dem i en glasburk eller valfri behållare. Efter att man tagit sina varor vägs de in i kassan och man betalar. Det finns gratispåsar och glasburkar att köpa, men man kan även ta med sig egna förpackningar. I det senare fallet måste förpackningarna vägas in redan innan påfyllning. Jag tyckte systemet var något krångligt vid mitt första köp då man skulle berätta vad man lagt i respektive behållare och detta tog relativt lång tid. Då man har handlat några gånger och har ett fungerande system tror jag dock att det skulle gå snabbare.

 

Bild 2: Kryddförsäljning på Original Unverpackt

Potential?

För att nå en hållbar matkonsumtion räcker det inte med att minska matens klimatpåverkan. Vi måste även minska mängden plast. I butiken frågade jag vad potentialen är att sälja mat utan plast. Svaret löd att det finns vissa varor man inte kan sälja som i butiken pga. hygienskäl, men att de flesta varor rent praktiskt skulle kunna säljas utan inblandning av plast. Sannolikt går de flesta varianter av halvfabrikat bort, men att öppna en butik som tillhandahåller samtliga livsmedel man behöver för att täcka tallriksmodellen är alltså “tekniskt möjligt”.

För ett antal år sedan såldes all mat som på Original Unverpackt (läsare med koll på detta får gärna berätta mer). Effektiviseringar ledde sen till att färdigpacketterade varor konkurrerade ut den här försäljningsmodellen. Endast de som nu vill ta sig tiden att för miljöns skull handla utan förpackningar gör detta. För att komma ifrån plastproblemet kan man istället byta ut plasten mot andra typer av förpackningar. Personligen tror jag det är så detta problem kommer lösas då det innebär en mindre förändring för konsumenterna. Jag skulle dock gärna se butiker som Original Unverpackt i större utsträckning och skulle gärna själv handla där. Googlar man verkar det finnas ett par svenska motsvarigheter i Stockholm, men inget som direkt kan konkurrera med de stora matvarubutikerna.