Presenter kan också vara bra för miljön

 

Ett fullvuxet mangoträd – Kanske det framtida resultatet av en av mina presenter!

30 år och många bra välgörenhetspresenter

Den 5e maj fyllde jag 30 (ligger lite efter med mina inlägg pga min klimatkalkylator) och jag fick en rad nytänkande välgörenhetspresenter. Jag hoppas dessa kan ge uppslag till er läsare om hur ni på ett kreativt sätt kan förgylla någons födelsedag och samtidigt göra något gott för världen!

 

Två bikupor till organisationen Action Aid

Action Aid ger stort stöd till kvinnor som lever i fattigdom och som disktrimineras. Mina vänner köpte två bikupor som skänks till kvinnor på olika platser i världen. De får med bikuporna större möjlighet att skapa en yrkesidentitet och stärka sin självständighet. Det ger dem även honung för eget bruk och hjälper till i bevaringen av våra så viktiga insekter som behövs för bland annat polllinering.

 

Utsläppscertifikat på 9,5 ton

miljöbörsen kan man köpa utsläppsrätter åt sina vänner vilket var just vad min kompis gjorde när jag fyllde. Lite kort fungerar utsläppsrätter så att Europas företag, ofta energiintensiv industri, tillsammans har fått ett tak på hur mycket växthusgaser de får släppa ut. Klarar de inte taket måste de köpa utsläppsrätter från andra företag som lyckats hålla utsläppen under sin kvot. Genom att köpa en del av den totala kvoten sänker man alltså indirekt taket för vad företagen får släppa ut och pressar dem att bli mer hållbara. År 2020 ska utsläppen från berörda företag tack vare utsläppsrätterna ha sjunkit med 21 % sedan 2005 års nivåer.

 

En gåva till naturskyddsföreningen i mitt namn

Ett gäng vänner gick ihop och skänkte pengar till naturskyddsföreningen som gör mycket gott för naturen och miljön. Deras arbete för biologisk mångfald är väldigt värdefullt vilket är varför jag gärna stödjer dem. Just nu har de en kampanj på gång som går ut på att hjälpa landets bin. Man bidrar genom att bygga bihotell eller odla ängsblommor som bina behöver för boende och mat!

 

Trädplantering

En god vän till mig som bott i Ghana och som har vänner där såg till att ett träd planterades i min ära (trädet i början av inlägget!). Trädet kommer ge frukt under många år. Har man tur kan man använda träet som virke, annars går det att elda för energi. Jag tyckte det var en toppenpresent, tänk om alla fick ett träd när de fyllde! Då skulle det årligen planteras 7,5 miljarder träd per år bara pga födelsedagar vilket är en ansenlig mängd träd, man tror att det idag finns ett par hundra miljarder träd i världen. Jag hoppas såklart få uppdatering på hur trädet växer i framtiden och en dag kanske jag besöker det (om jag kan resa med tåg såklart…).

 

Likvida medel

Från mina föräldrar fick jag pengar som jag ännu inte bestämt hur jag ska investera. Jag pendlar lite mellan Trine och BetterGlobe som jag tidigare investerat i, alternativt något nytt spännande välgörenhetsprojekt. Om du som läser har ett förslag så är det varmt välkommet!

 

Hemmagjord tavla

Min faster, som jag tycker är väldigt duktig på att måla, gav mig en egengjord tavla. Förutom att den gör sig väldigt bra på vår vägg så är den personlig och kombinerar min fasters hobby med nytta. Win-win-win!

 

Tack!

Tänk vilken nytta dessa välgörenhetspresenter gör. Det är inte bara faktumet att de inte tar av jordens resurser och inte har någon klimatpåverkan som gör mig glad utan även att de faktiskt hjälper klimatet, människor och djur under lång tid framåt. Tack så mycket för era fina presenter!!