Sommarresa, klimattankar och tips för hållbart resande

Om resan

För några dagar sedan kom jag hem från årets stora resa. Då jag förtillfället inte har en anställning hade jag tid att semestra i 4 veckor, en utflykt där jag kombinerade tre olika resor. Den första veckan var tillsammans med min flickvän och hennes kompisar. Vi hyrde en villa med pool vid havet vid amalfikusten i Italien. Den andra veckan åkte jag och flickvännen till Toscana där vi hyrde cyklar och cyklade omkring i väldigt fina områden. Vi avslutade veckan med två dagar i Venedig, varpå jag själv åkte till Slovenien ett par dagar. De sista två veckorna spenderade jag tillsammans med mina kompisar från Linköping. Vi startade i Budapest varpå vi åkte till Wien och Bukarest. Resan innefattade en del bilåkande, mycket buss och tåg där det var möjligt. Mer om resan kan ni se i filmen!

 

Klimatsituationen i respektive land

När jag är ute och reser håller jag omedvetet mina klimat- och miljöögon öppna. Jag kom fram till att Italien var förvånansvärt långt efter för att höra till “västvärlden” vilket troligtvis är en effekt av åratal med korruption. Både Slovenien, Slovakien och Ungern hade kommit relativt långt i klimatarbetet!

Generellt var möjligheten till tåg under resan otillräcklig, även om det i Italien fanns bra förbindelser mellan nord och syd. Bussar fanns det som tur var gott om. När det kom till vegansk mat var det extremt svårt att få tag i på många platser och jag tvingades till att äta ost, speciellt i Italien. Ljubljana i Slovenien var den stad som gav mig störst positiv överraskning. Stort utbud på vegansk kost, bra tillgång till offentlig återvinning och ett centrum som var avstängd för biltrafik fick mig att stormtrivas. Även Budapest hade flertalet bra veggo-restauranger och bra kollektivtrafik.

 

Mina klimatpåverkan under resan

Något som går i mina tankar är vilka utsläpp denna resa medför. Innan brottades jag med tanken att jag inte borde gjort resan, men valde till slut att köra. Med hjälp av en uppskattning från min klimatkalkylator innebar själva resandet 0.8 ton co2-utsläpp, varav 0.6 ton kom från flyget. Detta motsvarar drygt 10 % av årets totala utsläpp. Generellt brukar jag avstå från sådant som innebär utsläpp och välja det mer miljövänliga alternativet vilket i detta fall skulle vara att byta flyget mot tåg. På grund av den tid det skulle tagit att tåga ner valde jag att kombinera flera resor och kompensera för utsläppen. Ett sämre val för planeten, tyvärr. Trots väldigt mycket kul resande ligger jag nästan 40 % under medelsvensken, även om jag är långt ifrån hållbar. Förhoppningsvis gör jag bättre ifrån mig nästa år, jag börjar bli riktigt sugen på en tågluff. Flyget är kanske det svåraste utsläppet att hitta alternativ till och även en stor klimatbov. För att den enskilde individen lättare ska kunna resa hållbart  och ersätta dessa resor med något mer miljövänligt krävs press på politiker och näringsliv så att vi får se fler nattåg och bättre tågförbindelser till sydeuropa.

 

Mina tips för den som vill resa hållbart

Att inte resa alls är såklart det bästa man kan göra för klimatet, men är man en person som trivs med att resa och känner att det förgyller ens tillvaro kan man tänka på följande:

1. Undvik att flyga
2. Välj tåg där det är möjligt
3. Kombinera resor – ska du till samma eller närliggande plats flera gånger, stanna en längre tid istället!
4. Undvik att åka bil, men om du gör det – åk så många som möjligt.
5. Kompensera för dina utsläpp – är du tvungen att resa, investera i projekt som minskar framtida utsläpp